Mindset en Strategie

In het individuele traject 'Mindset en Strategie' leert je kind niet alleen over mindset, maar ook hoe het verschillende strategieën kan toepassen om telkens een stapje verder te komen. Dit doen we onder andere door spelletjes te spelen, zoals smart-games, waarbij doorzettingsvermogen, inzicht en strategisch denken worden gestimuleerd. Daarbij werken we ook aan diverse executieve functies.


Tijdens het traject maken we gebruik van het Werkboek Mindset, waarin Fixie en Growie je kind begeleiden bij het ontdekken van het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Een vaste mindset kan kinderen belemmeren om hun talenten te laten zien, terwijl Growie tips geeft om een groeimindset te ontwikkelen. Dit gebeurt via creatieve opdrachten die gericht zijn op zelfvertrouwen en flexibiliteit in denken.


Belangrijke onderdelen waar je kind aan werkt in dit traject zijn:

  • Het ontdekken van eigen kwaliteiten
  • Het aangaan van uitdagingen
  • Leren van fouten
  • Toepassen van verschillende strategieën bij moeilijkheden
  • Formuleren van helpende gedachten


Mindsettraining

Alle kinderen worden geboren met een natuurlijke wil om te leren. Ze zijn van jongs af aan nieuwsgierig en niet bang om fouten te maken. Toch kan deze leergierigheid op latere leeftijd afnemen, vooral wanneer leren moeilijker wordt. Dit kan gebeuren op school, maar ook bij activiteiten zoals muziek- of sportlessen. Kinderen die in zulke situaties afhaken, worden vaak geremd door een 'vaste mindset'.


Mindset verwijst naar de manier waarop kinderen (en volwassenen) denken over hun eigen intelligentie en capaciteiten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset. Volgens Carol Dweck kan een vaste mindset de ontwikkeling in de weg staan, terwijl kinderen met een groeimindset geloven dat ze altijd kunnen blijven groeien.


Kinderen met een vaste mindset denken dat hun talenten vaststaan en willen graag laten zien hoe slim of getalenteerd ze zijn. Ze vermijden uitdagingen uit angst om fouten te maken, omdat ze fouten zien als een teken van falen. Kinderen met een groeimindset daarentegen, zien uitdagingen als kansen om te leren. Ze omarmen moeilijkheden, accepteren het proces van fouten maken en zetten door, ook als iets veel inspanning vergt. Dit zorgt ervoor dat ze een passie voor leren ontwikkelen.

Gelukkig kunnen we kinderen helpen om een groeimindset te ontwikkelen. De overgang van een vaste naar een groeimindset kan spannend zijn, omdat het kind nu juist dingen moet doen die het eerder vermeed, zoals uitdagingen aangaan en fouten maken. Daarom is jouw begeleiding hierbij van groot belang.


De Growie en Fixie training

De training bestaat uit zeven lessen van ongeveer 45 minuten en is geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De training is gebaseerd op het Werkboek Mindset van het Talentenlab en introduceert kinderen stap voor stap in de mindsettheorie van Carol Dweck. Via verhalen over Fixie en Growie leren kinderen het verschil tussen een vaste en groeimindset, en worden onderwerpen als intelligentie, kwaliteiten, comfortzones, uitdagingen, fouten leren maken en doorzettingsvermogen besproken. Door gevarieerde en creatieve opdrachten ontdekken ze hoe ze kunnen denken als Growie en hoe ze dit kunnen toepassen om hun eigen doelen te bereiken.

Een afspraak boeken

Kernvisiemethode

In mijn praktijk gebruik ik de Kernvisie methode om kinderen te begeleiden, Voor kinderen die worstelen met "leeruitdagingen" en niet helemaal tot bloei komen op school. Binnen deze methodiek ontdekken kinderen hoe zij informatie het beste visueel kunnen opslaan. Mijn visie is dat leren het beste gaat als je gebruik maakt van je eigen kracht en talent! Het kind wordt zelf verantwoordelijk voor de oplossing, er wordt dus ook veel aandacht besteed aan het opbouwen zijn of haar motivatie. Deze methode sluit hier perfect op aan.


De Kernvisie methode biedt ook hulp op het gebied van sociaal-emotionele problemen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die last hebben van hoofdpijn, buikpijn, niet naar school willen, een negatief zelfbeeld, belemmerende overtuigingen, concentratieproblemen of faalangst. De oorzaak is vaak schoolgerelateerd. Met behulp van de Kernvisie methode leert een kind om te gaan met de leeruitdagingen op een manier die bij hem of haar past.


Op dit moment ligt de nadruk in het onderwijs veel al op het stap voor stap lesstof aanbieden. Veelal door (zelf) te lezen of door de aangeboden mondelinge uitleg. Voor een grote groep leerlingen levert dit geen problemen op, maar voor een aantal kinderen wel. Ze moeten steeds een klein omweggetje maken om het voor zichzelf begrijpelijk te maken en in dat omweggetje kunnen zij fouten maken. Die omweggetjes leiden niet tot het gewenste automatiseren.

Deze kinderen zijn vaak praktische denkers, die leren vanuit het grotere plaatje en overzicht. Voordat ze beginnen, willen ze het einddoel scherp hebben en om het overzicht te houden maken ze graag verbanden.

Kortom, ze leren veelal door te associëren en te visualiseren


Na het aanleren van de basismethodiek, wordt er in elke vervolgsessie een nieuw onderwerp aangepakt. Dit kan variëren van (begrijpend) lezen, (werkwoord) spelling, rekenen tot het leren van grote stukken tekst, het voorbereiden en geven van presentaties en het aanleren van een vreemde taal. Welke onderwerpen aan bod komen, is afhankelijk van de uitdagingen waar jullie kind mee worstelt. Bij iedere sessie ben je als ouder aanwezig, zodat jullie samen thuis in de tussenliggende weken aan de slag kunt met de nieuwe strategieën en oefenstof. Gemiddeld zijn dit 8 sessies van een uur en deze vinden om de drie weken plaats.


De Kernvisie methode is geschikt voor alle leeftijden, juist om dat deze methode handvatten geeft hoe het kind het beste kan leren. Hierdoor maakt het niet uit of een kind bezig is met eenvoudige woordjes in groep 3, of dat het in groep 8 zit. Ook middelbare scholieren hebben baat bij deze technieken die in het coaching traject aanbod komen.


Door één op één met jullie kind, in aanwezigheid van een ouder, te werken in een kort en krachtig coaching traject, leert jullie kind zijn of haar leeruitdagingen om te buigen naar een passende natuurlijke manier van leren door bewust beter gebruik te maken van zijn of haar eigen hersenen, kracht en talenten.

Een afspraak boeken

Ik leer leren

Op school worden bergen werk verzet als het gaat om het bijbrengen van kennis aan leerlingen. En voor wie een bepaald vak extra aandacht wil geven, bestaat er bijles. Maar leren, hoe doe je dat eigenlijk? Leer je voor ieder vak op dezelfde manier? Hoe onderscheid je hoofd- en bijzaken? Hoe zorg je dat je langere tijd geconcentreerd blijft? En hoe blijf je gemotiveerd?


De overgang van de basis naar de middelbare school vraagt veel van jullie tiener. De veranderingen zijn groot op het persoonlijke vlak, maar zeker ook op het gebied van leren. Als jullie tiener de basisschool makkelijk heeft doorlopen, is er niet echt een aanleiding geweest om zelf te leren leren. Hierdoor weten veel jongeren weten niet goed het verschil tussen lezen en leren, en daardoor gaan ze niet actief aan de slag met de leerstof. Ten slotte vragen alle verschillende vakken veel meer planning. Compleet nieuwe leerstrategieën moeten aangeleerd worden om mee te kunnen komen tijdens overhoringen, proefwerken en in aanloop naar de tentamenweken.


De training ‘Ik leer leren’ bestaat uit 5 lessen van een uur. De training geeft jongeren slimme handvatten om makkelijker en efficiënter te leren. Door verschillende leerstrategieën en leervoorkeuren aan te bieden, kan jullie tiener zelf onderzoeken wat voor hem of haar werkt. Samen ontdekken we de juiste eigen stijl van leren. Waar zitten de belemmeringen? Is het concentratie, motivatie, niet goed kunnen plannen & organiseren of misschien toch faalangst?


Het Ik Leer Leren-programma is een speciaal ontwikkeld programma voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool (groep 7 en 8), hoogbegaafde kinderen, brugklassers en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs die op de ene of andere wijze moeite hebben met leren, maar ook voor jongeren in het MBO en HBO.


De ‘Ik leer leren’ training richt zich met name op hoe te leren en welke de voorwaarden die van belang zijn om te kunnen presteren. Daarmee is deze training uniek in zijn soort.

Een afspraak boeken
Share by: