Rekenuitdagingen (Dyscalculie)

Het kan super frustrerend zijn voor jullie kind als het moeite heeft met rekenen. Als ouders maken jullie je zorgen en vragen jullie je af of er misschien meer aan de hand is. Vragen die opkomen zijn: Ons kind verwisselt vaak getallen, bijvoorbeeld 13 en 31. Moeten wij ons zorgen maken?, Ons kind leert de tafels niet, hoe hard we ook oefenen. Kan dit dyscalculie zijn?, Ons kind kan een getal niet op de juiste plaats in een getallenlijn zetten, is dit wel zo belangrijk? Hoe weten we of ons kind gewoon achterloopt in rekenen of dat het echt dyscalculie heeft?, Ons kind raakt vaak in paniek tijdens rekentoetsen. Hoe kunnen we hiermee omgaan?, Ons kind voelt zich onzeker en dom door zijn of haar rekenproblemen. Wat kunnen we doen om zijn of haar zelfvertrouwen te vergroten?


Dyscalculie gaat verder dan "niet goed zijn in wiskunde of rekenen'. Het heeft ook invloed heeft op het vermogen van kinderen om met getallen en rekenkundige concepten om te gaan. Kinderen met rekenuitdagingen worstelen vaak met de meest basale rekenvaardigheden, zoals tellen, getallen herkennen, of het uitvoeren van eenvoudige bewerkingen zoals optellen of aftrekken.


De oorzaken van dyscalculie zijn binnen de wetenschap niet eenduidig. Genetische, neurologische, cognitieve en omgevingsfactoren spelen allemaal een rol, waardoor het moeilijk is om één enkele oorzaak aan te wijzen. Onderzoek naar deze leerstoornis is nog in volle gang Ook zijn er verschillende definities van dyscalculie die door diverse organisaties worden gehanteerd. De DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), de ICD-11 (International Classification of Diseases), de Dyscalculia Network, en diverse nationale en internationale onderwijsinstellingen beschrijven dyscalculie als een specifieke leerstoornis die invloed heeft op het begrijpen van nummers en het uitvoeren van rekenkundige taken.


Neurologisch onderzoek heeft veranderingen in hersenactiviteit aangetoond bij mensen met dyscalculie, wat suggereert dat er specifieke verschillen zijn in hoe hun hersenen rekenen en cijfers verwerken. Het wordt gezien als een specifieke manier van informatieverwerking die verschilt van de gebruikelijke manieren waarop de hersenen getallen en rekenkundige concepten verwerken. Dit unieke proces staat volledig los van iemands algemene intelligentie, wat betekent dat iemand met dyscalculie net zo intelligent kan zijn als iemand zonder deze stoornis.


Op grond van nieuwe kennis en voortschrijdend inzicht werk ik binnen mijn praktijk vanuit de gedachte dat dyscalculie geen stoornis is, maar een vorm van neurodiversiteit. Deze kenmerkt zich door een andere manier van het verwerken, opslaan en reproduceren van informatie met kenmerkende zwakke en sterke kanten.


Kinderen en volwassenen met dyscalculie ervaren uitdagingen, zoals moeite met vlot en foutloos rekenen, maar tegelijkertijd hebben ze vaak sterke kanten die hen op andere gebieden laten uitblinken. Denk aan:

  • Creativiteit: Veel kinderen met dyscalculie zijn heel creatief. Ze hebben talenten in kunst, muziek of ontwerpen, omdat ze dingen op een unieke manier kunnen zien en denken.
  • Probleemoplossend vermogen: Ze zijn vaak goede probleemoplossers. Omdat ze soms anders met rekenen omgaan, vinden ze slimme en innovatieve manieren om problemen aan te pakken.
  • Sterke verbale vaardigheden: Kinderen met dyscalculie zijn vaak goed in praten en schrijven. Ze kunnen hun ideeën en gevoelens duidelijk overbrengen, wat hen helpt om goed te communiceren.
  • Empathie en emotioneel bewustzijn: Veel van deze kinderen hebben veel begrip voor anderen. Ze kunnen goed aanvoelen wat mensen nodig hebben, omdat ze zelf ook uitdagingen hebben ervaren.


Dyscalculie kan, naast dat het een grote impact op schoolprestaties heeft, zeker ook invloed hebben op het dagelijks leven – denk aan het tellen van geld of het inschatten van tijd. Dit kan voor veel onzekerheid zorgen bij zowel het kind als de ouders. Vroege herkenning en ondersteuning kunnen een wereld van verschil maken. Met geduld en liefdevolle begeleiding kunnen kinderen met dyscalculie leren om succesvol te zijn – op school en in het dagelijks leven.


Ik bied begeleiding aan kinderen en jongeren met dyscalculie, evenals aan hun ouders, op verschillende gebieden:

  • Psycho-educatie: Wat is dyscalculie? Wat betekent het voor jullie en jullie kind? Hoe gaan jullie om met de specifieke uitdagingen die erbij horen? Wat zijn de positieve kanten van dyscalculie?
  • Versterken van zelfbeeld en zelfvertrouwen: Door de unieke talenten van jullie kind te benutten, kunnen uitdagingen met meer zelfvertrouwen worden aangegaan. Dit brengt rust, balans en veerkracht, waardoor het kind vanuit zijn eigen kracht kan groeien.
  • Natuurlijk leren vanuit kracht en talent: Met behulp van de Kernvisie Methode leert jullie kind op een natuurlijke manier rekenen. In plaats van stap voor stap te werken, krijgt hij of zij eerst inzicht in wat getallen zijn en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Dit helpt om sommen tot 20, tafels en deelsommen goed te automatiseren.
    Daarna leert jullie kind met eenvoudige stappen en strategieën redactiesommen op te lossen, waardoor het meer vertrouwen krijgt in zijn of haar rekenvaardigheden. Door gebruik te maken van sterke kanten, zoals beeldend denken en verbeeldingskracht, krijgt jullie kind de kans om op zijn of haar eigen manier te leren. 
  • Leren leren: Met onder meer de "Ik Leer Leren"-training krijgt jullie kind praktische vaardigheden en technieken om schoolwerk te organiseren, de concentratie te verbeteren en een positieve leerhouding te ontwikkelen. Door creatieve en speelse werkvormen leert jullie kind op een leuke manier, waardoor het met vertrouwen en plezier aan de slag gaat!


Dyscalculie is veel meer dan een beperking in het rekenen; het is ook een unieke manier van denken die creativiteit, probleemoplossend vermogen en analytisch denken met zich meebrengt. Voel je vrij om contact met mij op te nemen, zodat we samen kunnen onderzoeken hoe we ondersteuning kunnen bieden. Elk kind heeft zijn eigen unieke kwaliteiten, en met de juiste begeleiding kunnen ze deze eigenschappen volop ontwikkelen.


Afspraak maken? Dat kan hier ...


BRONNEN:


Braams, T. (2000). Dyscalculie: een verzamelnaam voor uiteenlopende rekenstoornissen. Tijdschrift voor Remedial Teaching, 4, 6-11.

Kroesbergen, E. H. (2018). Rekenen buiten de lijntjes.

Ruijssenaars, A. J. J. M., Van Luit, J. E. H., Van Lieshout, E. C. D. M., & Kroesbergen, E. H. (2021). Handboek dyscalculie en rekenproblemen: Een dynamisch ontwikkelingsperspectief. Lemniscaat.



Share by: