Kinderen met voldoende zelfvertrouwen zitten lekker in hun vel. Ze zijn vrolijk, durven uitdagingen aan te gaan en geloven in zichzelf. Dit zorgt ervoor dat ze niet bang zijn om te falen, maar juist zien dat ze kunnen leren en groeien.
Kinderen worden niet geboren met zelfvertrouwen. Het krijgen van zelfvertrouwen is een proces dat tijd en aandacht vraagt. In de kinderjaren wordt de basis gelegd. Dit betekent dat jullie als ouders een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van een kind. Wanneer jullie hier bewust mee omgaan, geven jullie jullie kind een waardevol cadeau waar het de rest van zijn of haar leven profijt van heeft!
Zelfvertrouwen groeit door ervaring en positieve ondersteuning. Een kind wordt zekerder van zichzelf door te ontdekken wat hem of haar bijzonder maakt en waar hij of zij blij van wordt. Het helpt als kinderen leren positief te denken en in te zien dat fouten maken een kans is om te groeien. Door nieuwe dingen te proberen en te ervaren dat ze iets onder de knie krijgen, groeit hun vertrouwen in zichzelf. Dit wordt versterkt wanneer ze hun eigen kwaliteiten leren herkennen en zichzelf af en toe een compliment kunnen geven.
Een van de belangrijkste manieren om het zelfvertrouwen van jullie kind te versterken, is door erkenning en waardering te geven. Benoem niet alleen prestaties, maar ook de inzet en het doorzettingsvermogen. Zeg bijvoorbeeld: 'Wat goed dat je hebt doorgezet!' of 'Ik zie dat je je best hebt gedaan, knap van je!'. Hierdoor voelt jullie kind zich gezien en gewaardeerd.
Daarnaast is het essentieel om een groeimindset te stimuleren. Leer jullie kind dat fouten maken niet erg is, maar juist een kans om te leren. In plaats van te focussen op wat misging, kunnen jullie vragen: 'Wat heb je hiervan geleerd?'.
Dit helpt kinderen om te begrijpen dat groei en succes niet alleen afhangen van talent, maar ook van inzet en doorzettingsvermogen.
Laat jullie kind ook zelf keuzes maken. Dit kan beginnen met kleine beslissingen, zoals welke kleren hij of zij aantrekt, en uitbreiden naar grotere keuzes, zoals hoe hij of zij een vrije middag wil invullen. Door zelf te mogen beslissen, ervaart jullie kind controle en groeit het zelfvertrouwen. Dit gaat hand in hand met het leren dragen van verantwoordelijkheid. Geef jullie kind taken in het dagelijks leven, zoals helpen met koken of de tafel dekken. Hierdoor voelt hij of zij zich nuttig en groeit het gevoel van eigenwaarde.
Een positieve omgeving speelt ook een grote rol. Help jullie kind om op een vriendelijke en positieve manier over zichzelf te praten. Als jullie horen dat jullie kind zegt 'Ik kan dit niet', help hem of haar dan om dat om te buigen naar 'Ik kan dit nog niet, maar ik blijf oefenen!'.
Een effectieve manier om dit te ondersteunen is door samen terug te kijken op, zoals ik ze noem, kanjermomenten. Dit zijn succeservaringen die laten zien wat jullie kind al heeft bereikt. Door deze momenten regelmatig te benoemen, groeit het vertrouwen in eigen kunnen. Jullie kind zal minder bang zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Daarnaast zijn sociale vaardigheden belangrijk. Kinderen die zich sociaal zeker voelen, hebben vaak meer zelfvertrouwen. Help jullie kind om vriendschappen te ontwikkelen en leer hem of haar hoe hij of zij met anderen kan communiceren en conflicten kan oplossen. Dit geeft een gevoel van verbondenheid en versterkt het zelfvertrouwen.
Ook het stimuleren van hobby’s en talenten draagt bij aan een positief zelfbeeld. Of het nu gaat om muziek, sport, tekenen of iets anders, door te ontdekken waar hun talenten liggen en hier plezier uit te halen, groeit het gevoel van trots en eigenwaarde. Moedig jullie kind aan om nieuwe dingen te proberen en geef ruimte om te ontdekken waar zijn of haar kracht ligt.
Tot slot is jullie eigen voorbeeldgedrag misschien wel het allerbelangrijkst. Kinderen leren veel door te observeren. Als jullie zelfverzekerd en positief in het leven staan, zullen zij dat ook eerder overnemen. Laat zien hoe jullie zelf omgaan met tegenslagen en uitdagingen en spreek positief over jezelf. Zo laten jullie zien dat leren en groeien een natuurlijk onderdeel van het leven zijn.
Door bewust terug te denken aan een succeservaring, krijgt het brein een positieve boost. Dit helpt een kind om minder vast te lopen in negatieve gedachten en met meer zelfvertrouwen een nieuwe uitdaging aan te gaan. Zo’n moment noem ik een kanjermoment. Dit is een herinnering aan een situatie waarin jullie kind iets heeft overwonnen, iets nieuws heeft geleerd of trots was op zichzelf. Door regelmatig samen stil te staan bij deze momenten, wordt het zelfvertrouwen versterkt. Moedig jullie kind aan om over zijn of haar kanjermomenten te praten en deze te gebruiken als motivatie voor toekomstige uitdagingen.
In mijn praktijk pas ik deze methode actief toe. Door kinderen bewust stil te laten staan bij hun kanjermomenten, help ik hen hun eigen kracht te zien en zelfvertrouwen op te bouwen. Door middel van gesprekken, coaching en praktische oefeningen leren kinderen hun successen te erkennen en te gebruiken als bouwstenen voor verdere groei.
Noura staat met klamme handen op het schoolplein. Over een paar minuten begint de spreekbeurt waar zij al weken tegenop ziet. Haar hart bonkt in haar borst, en even denkt zij eraan om een smoes te verzinnen om niet te hoeven gaan.
Maar dan ... dan denkt zij aan een moment van vorige week – haar kanjermoment!
Tijdens gym durfde zij voor het eerst over de bok te springen. Zij had getwijfeld, was bang om te vallen, voor gek te staan, maar met een diepe ademhaling en een flinke aanloop had ze het tóch gedaan. Dat gevoel van trots schiet nu door haar heen.
Noura recht haar rug en fluistert tegen zichzelf: "Ik was bang, maar ik deed het toch. Dit kan ik ook." Zij ademt diep in, stapt het lokaal binnen en begint. Niet perfect, maar vol vertrouwen.
Vergeet niet dat zelfvertrouwen niet van de ene op de andere dag ontstaat. Het is een groeiproces met vallen en opstaan. Door geduld te hebben, jullie kind aan te moedigen en een veilige en liefdevolle omgeving te bieden, helpen jullie hem of haar stap voor stap zekerder in de wereld te staan.
Het belangrijkste is dat jullie jullie kind laten voelen dat hij of zij goed is zoals hij of zij is. Een kind dat zich geliefd en gewaardeerd voelt, zal vanzelf meer vertrouwen ontwikkelen. Door een stevige basis van zelfvertrouwen mee te geven, helpen jullie jullie kind om de uitdagingen van het leven met een positieve instelling tegemoet te treden.
In mijn E-book Stap voor Stap naar Zelfvertrouwen deel ik waardevolle tips en een handige checklist tegen faalangst! Willen jullie nog meer praktische tips of ondersteuning? Neem gerust contact op en ontdek hoe jullie jullie kind nóg beter kunnen helpen groeien!
Nieuwe alinea