‘Ze kunnen nu eenmaal niet allemaal naar het VWO!’

Ilse Steenbergen • 7 maart 2024

Oei, deze uitspraak doet pijn! Want bij veel ouders waar een kind uitdagingen ervaart tijdens zijn basisschooltijd, kan deze opmerking als een mokerslag binnenkomen. Als een kind niet de leerontwikkeling laat zien die verwacht voor zijn leeftijd, niet meegroeit binnen de lijnen van de grafieken en niet de juiste scores haalt. Waarom lukt het niet, waar komt dat door? Zijn vaak de eerste gedachten. En echt niet dat bij ouders als eerste door hun hoofd schiet… ‘Help, nu kan mijn kind niet naar het VWO!’. Veel vaker maken ouders zich grote zorgen over andere dingen, zeker als ze zien dat het zelfvertrouwen van hun kind een flinke deuk heeft opgelopen. Hun kind wordt steeds stiller en trekt zich terug en wil geen fouten maken óf laat juist overdreven stoer gedrag op school zien, met alle gevolgen van dien.


In het meest positieve geval probeert de ander te zeggen dat niet iedereen het VWO hoeft te volgen om succesvol en tevreden te zijn in hun carrière en leven. En dat is zeker waar, sommige kinderen hebben het nu eenmaal meer naar hun zin in een meer theoretische en academische omgeving (zoals het VWO), terwijl anderen meer praktisch ingesteld zijn en beter voelen in een omgeving die gericht is op concrete vaardigheden en toepassingen (zoals het VMBO).


Maar toch zo’n zinnetje illustreert op sublieme wijze de druk die al op schoolkinderen rust om perfecte resultaten te behalen. Het onthult ook een dieperliggend probleem - de obsessie van hoge cijfers in onze maatschappij en het oordeel dat daaraan gekoppeld is. En het is een fenomeen dat zich al vroeg in ons leven aandient, beginnend in de schoolbanken. Kinderen worden geconfronteerd met de verwachting om netjes op een lijntje in een grafiek te lopen, misschien toch liever net nog erboven .. maar vaak zonder de ruimte om te ontdekken en te leren op hun eigen tempo en natuurlijke manier.


En geloof me, het niveau van de middelbare school is echt niet het eerste waar ouders mee bezig zijn als ze merken dat hun kind uitdagingen ervaart met lezen en rekenen. Veel vaker hoor ik ouders zeggen dat ze zich zorgen maken over het zelfvertrouwen van hun kind, het ontwikkelen van faalangst en de strijd waar ze tegen aan lopen als er thuis meer geoefend moet worden. Ze willen graag zien dat dat hun kind plezier heeft op school, uitdagingen aangaat en groeit in zijn ontwikkeling.


De ondersteuning van school, waar de leerstof keer op keer op dezelfde wijze wordt aangeboden in groepjes buiten de klas, de vele sessies bij de logopedie of andere hulpverlening, onderzoeken met de nodige labels zoals autisme, dyslexie, dyscalculie, ADHD en ADD .. het voelt allemaal niet als een oplossing voor de uitdagingen waar ouders tegen aanlopen. Het neemt de dag over en tijd verstrijkt op zoek naar een oorzaak, oplossing een antwoord op een ‘Waarom lukt het niet? En wat dan nu?’.


Grafieken en scores mogen dan wel als meetlat voor succes in het onderwijs worden gezien,

maar wat als een kind niet binnen die lijntjes past?

Betekent dat automatisch dat ze niet slim zijn of niet in staat zijn om te leren? Absoluut niet!


De mens is van nature nieuwsgierig. En leren is een essentieel onderdeel van het opgroeien. Het gaat niet alleen over het schoolse leren. Maar meer nog over begrijpen hoe dingen werken en omgaan met de wereld om ons heen. Het stelt een kind in staat om vaardigheden te ontwikkelen die hem helpt in het dagelijks leven en in de toekomst.


Juist naast de schoolse vaardigheden zoals rekenen en lezen is het super belangrijk dat een kind leert om problemen op te lossen. En dat het kind zich open stelt voor het leren van nieuwe dingen, vragen stelt, onderzoekt en nieuwsgierig is. Hierdoor wordt het kind sociaal vaardig, leert samenwerken en kan het zijn gevoel overbrengen in woorden.


Het is belangrijk om leren niet alleen te zien als een schoolse verplichting, maar ook als iets dat leuk kan zijn. Het stelt een kind in staat om zijn interesses te ontdekken en zijn eigen pad te vinden. Het geeft hem de kans om trots te zijn op zijn eigen prestaties en zelfvertrouwen op te bouwen. Kortom, leren is een natuurlijk onderdeel van het opgroeien dat het kind voorbereidt op het leven en hem de nodige vaardigheden geeft om succesvol te zijn in de wereld.


Als een kind niet meer wil leren en geen stappen kan zetten om de leerstof op natuurlijke manier tot zich te nemen, kan dit negatieve gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling. Als het vertrouwen verliest in zichzelf en bang is om fouten te maken, dan kan het kind terughoudend worden om nieuwe dingen te proberen uit angst om te falen. Hierdoor kan hun groei en zelfvertrouwen belemmerd worden, wat invloed kan hebben op hun prestaties op school en in het dagelijks leven. Een neerwaartse spiraal met als resultaat een kind minder motivatie en interesse heeft in leren.


In mijn coaching geef ik het kind altijd mee dat als je leert en je komt over moeilijkheden heen, je je sterker en zelfverzekerder voelt. Leren doe je echt voor jezelf, niet voor een mooi cijfer of een sticker van de juf! Doelen behalen en uitdagingen overwinnen maakt je trots. Door steeds nieuwe dingen te leren, blijf je jezelf ontwikkelen en voel je je steeds beter over wie je bent.


Het is eigenlijk een soort cirkel: leren maakt je sterker,

en sterker worden in leren maakt leren nog leuker.


Ons onderwijsstelsel is ontworpen met het idee dat een uniforme aanpak voor iedereen volstaat En is niet afgestemd op de behoeften van een kind met een label zoals autisme, dyslexie, dyscalculie, ADHD en ADD. De nadruk ligt vaak op gestandaardiseerde tests die niet altijd de ware capaciteiten van een kind weerspiegelen. Het idee dat deze kinderen minder intelligent zouden zijn, is een hardnekkige misvatting. Intelligentie uit zich op verschillende manieren en wordt niet alleen bepaald door traditionele schoolprestaties. Het is belangrijk om de verschillende denk- en leerstijlen te waarderen en de talenten van deze kinderen te erkennen, waardoor kinderen wel kunnen slagen in de schoolse vaardigheden zoals lezen en rekenen. Een gebrek aan succes in het huidige onderwijssysteem betekent niet automatisch een gebrek aan het vermogen om te leren en intelligentie.


Het is duidelijk dat de onderwaardering van deze kinderen op de basisschool een diepgaande invloed heeft op hun leerervaring. En om deze onderwaardering aan te pakken, is bewustwording de eerste stap. Schoolbesturen, onderwijsprofessionals, ouders en de samenleving moeten zich bewust worden van de unieke bijdragen en uitdagingen van kinderen met label zoals autisme, dyslexie, dyscalculie, ADHD en ADD.


Dit bewustzijn kan leiden tot een positieve verandering in de manier van lesgeven waarin elk kind, ongeacht welk label, wordt gewaardeerd en ondersteund. Alleen zo kunnen we de natuurlijke drang om te leren aanwakkeren en elk kind laten bloeien tot zijn volle potentieel.

kind vol trots en kracht in supermancape
door Ilse Steenbergen 27 maart 2025
Help jullie kind om op een vriendelijke en positieve manier over zichzelf te praten. Als jullie horen dat jullie kind zegt 'Ik kan dit niet', help hem of haar dan om dat om te buigen naar 'Ik kan dit nog niet, maar ik blijf oefenen!'. Een effectieve manier om dit te ondersteunen is door samen terug te kijken op kanjermomenten: succeservaringen die laten zien wat jullie kind al heeft bereikt. Door deze momenten regelmatig te benoemen, groeit het vertrouwen in eigen kunnen.
Milan en zijn vader zijn de tafels aan het automatiseren
door Ilse Steenbergen 15 maart 2025
Milan staart naar het werkblad voor zich. Zijn potlood tikt ritmisch op de rand van de tafel. “Vier keer zes…” Hij zucht. “Waarom moet ik dit leren? Ik kan het toch gewoon uitrekenen als ik het nodig heb?” Ik leun iets naar voren. “Hoe reken je het nu uit?” Hij haalt zijn schouders op. “Vier keer vijf is twintig, plus nog vier is vierentwintig.” Het klopt. En het is slim. Maar het duurt te lang in situaties waarin hij snel moet schakelen. Milan snapt de tafels conceptueel perfect, maar hij automatiseert ze niet. Dit is een klassiek voorbeeld van hoe hoogbegaafdheid niet altijd betekent dat leren moeiteloos gaat. Ook slimme breinen hebben inspanning  en doorzettingsvermogen nodig! Veel mensen denken dat kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid altijd uitblinken in schoolse vakken. Maar intelligentie is niet hetzelfde als vaardigheid. Sommige vaardigheden – zoals automatiseren – vragen om herhaling. En dat kan juist voor een kind met kenmerken van hoogbegaafdheid ontzettend lastig zijn. Milan ziet geen nut in het eindeloos oefenen van tafels. Hij wíl begrijpen, ontdekken, verbanden leggen. Maar pure herhaling? Dat voelt voor hem als tijdverspilling. En als iets geen zin heeft, verliest hij zijn motivatie. Toch weet ik dat hij dit nodig heeft. Niet omdat hij dom is zonder automatisering, maar omdat het hem helpt om sneller en vloeiender te rekenen. Kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid leren vaak op hun eigen manier. Ze hebben een scherp analytisch vermogen, maar dat betekent niet dat alle aspecten van leren vanzelf gaan. Vaak zie je: Moeite met herhaling – Als ze iets conceptueel begrijpen, zien ze de noodzaak van oefenen niet. Gebrek aan motivatie bij routinematig werk – Het liefst willen ze waarom iets belangrijk is, anders haken ze af. Perfectionisme en frustratie – Als iets niet meteen lukt, voelen ze zich soms falen. S nelle, creatieve denkwijzen die botsen met standaardmethodes – Ze vinden hun eigen manieren om tot antwoorden te komen, wat niet altijd past binnen de schoolse verwachtingen. Leren draait niet alleen om het verzamelen van kennis. Voor kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid, die veel dingen van nature snel oppikken, kan juist het leren leren een uitdaging zijn. Niet alles gaat vanzelf, en sommige vaardigheden vragen oefening en geduld. Belangrijke lessen die zij onderweg tegenkomen, zijn: Doorzetten, ook als iets saai lijkt – Niet alles is spannend of uitdagend, maar doorzetten helpt bij het ontwikkelen van doorzettingsvermogen. Omgaan met frustratie en perfectionisme – Niet alles lukt in één keer, en dat is oké! Fouten maken hoort bij het leerproces. Accepteren dat sommige dingen geoefend moeten worden, ook als je ze snapt – Kennis beklijft beter als je herhaling toelaat. Snappen hoe losse puzzelstukjes later bij elkaar komen – Soms lijkt een taak nutteloos, totdat het later een onmisbare bouwsteen blijkt. Omgaan met traagheid – Niet alles hoeft razendsnel te gaan om waardevol te zijn. Vragen durven stellen – Zelfs als het voelt alsof je het al zou moeten weten. Kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid hebben niet alleen een scherpe geest, maar ook de juiste mindset en motivatie nodig om hun talenten volledig tot bloei te laten komen. Milan tikt nog steeds met zijn potlood. “Wat als ik een tafel vergeet? Dan reken ik ‘m gewoon uit, toch?” Ik knik. “Dat kan. Maar stel dat je in een rekenwedstrijd zit tegen iemand die ze wel automatisch weet. Dan verlies jij kostbare tijd.” Hij fronst. “Dus het is eigenlijk een soort snelheidsboost?” “Precies.” Een twinkeling verschijnt in zijn ogen. “Wat als we een wedstrijd doen? Wie de meeste sommen binnen een minuut oplost?” Daar is het: de uitdaging die hij nodig heeft. Maar ik weet dat er nog iets mist. “Laten we het nóg leuker maken,” zeg ik. “Jij tegen je vader.” Zijn ogen lichten op. “Echt?” Zijn vader, die bij de sessie zit, grijnst. “Ik ga winnen, hoor.” Milan lacht. “Droom lekker verder, pap.” Ouderbetrokkenheid is essentieel In mijn praktijk werk ik altijd samen met een van de ouders tijdens de leerbegeleiding. Dit is een bewuste keuze. Kinderen leren niet alleen op school of tijdens extra begeleiding, maar zeker ook thuis – in een omgeving waar ze zich veilig voelen en waar het meeste oefenen plaatsvindt. Kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid denken vaak op een andere manier, waardoor standaard oefenmethodes niet altijd aansluiten. Ze kunnen gefrustreerd raken, afhaken of simpelweg weigeren om herhalingsoefeningen te doen. Als ouders begrijpen waarom hun kind zo reageert, kunnen ze het op de juiste manier ondersteunen. Ouders zijn geen toeschouwers in dit proces, maar een onmisbare schakel. Door hen actief te betrekken: Wordt leren een gezamenlijke ervaring, geen eenzame strijd. Voelt het kind zich gesteund, wat het zelfvertrouwen vergroot. Wordt de motivatie versterkt door speelse competitie en samenwerking. Snappen ouders beter waar hun kind tegenaan loopt en hoe ze kunnen helpen. Voor kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid is het extra belangrijk dat ouders begrijpen hóé ze leren, en dat frustratie of weerstand niet betekent dat ze lui of dwars zijn – maar dat ze een andere aanpak nodig hebben. Wanneer een ouder meedoet, wordt leren geen ‘moetje’, maar iets wat ze samen doen. Dit zorgt voor verbinding en voorkomt dat het kind zich alleen voelt in zijn uitdagingen. Samen Leren, Samen Groeien Milan en zijn vader gaan de strijd aan. De eerste ronde wint Milan. De tweede ronde zijn vader. “Beslissende ronde?” vraagt hij met een grote grijns. Zijn vader lacht. “Laat maar komen.” Milan is aan het automatiseren zonder dat hij het doorheeft. Omdat hij het leuk vindt. Omdat het samen is. Heeft jullie kind ook moeite met automatiseren of motivatie? Laten we samen ontdekken wat wél werkt. Want leren draait niet alleen om wat je weet, maar ook om hoe je ermee omgaat – en met wie je het samen doet. Meer weten? Willen jullie meer weten over hoe kindercoaching jullie kind kan helpen? Plan een gratis kennismakingsgesprek , zo kunnen we bespreken wat de beste aanpak is voor het ondersteunen van jullie kind in zijn of haar ontwikkeling! Of zijn jullie op zoek naar informatie om thuis te werken aan een groeimindset, motivatie of manieren om te automatiseren? Neem gerust contact met me op! Samen kijken we naar wat jullie kind nodig heeft om vol vertrouwen te groeien. Op mijn website vinden jullie meer informatie over hoe ik jullie kind kan ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, zowel bij leeruitdagingen als emotionele groei, met op maat gemaakte begeleiding en praktische tools. In mijn E-book: Hoogbegaafdheid Ontcijferd: Meer dan een Hoog IQ bied ik jullie inzicht in de wetenschappelijke achtergrond van kenmerken van hoogbegaafdheid, de verschillende manieren waarop het zich kan uiten en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Deze inzichten kunnen ook handvatten bieden voor gesprekken met school of andere professionals, zodat jullie samen de juiste ondersteuning voor jullie kind kunnen vinden.
door Ilse Steenbergen 13 maart 2025
Soms brengt een spel meer dan alleen plezier – het brengt echte verbinding. Schatgravers is zo’n spel. Het helpt kinderen én volwassenen om met andere ogen naar zichzelf te kijken, talenten te ontdekken en mooie gesprekken te voeren. Ik heb het zelf ervaren en gezien hoe ouders en kinderen hierdoor dichter bij elkaar komen. Daarom ben ik super trots dat ik een gastblog mocht schrijven voor Schatgravers ! 🎉 In mijn blog deel ik waarom dit spel zoveel betekent en hoe het bijdraagt aan zelfinzicht en fijne momenten samen.
door ilse steenbergen 13 maart 2025
Het is de Week van de Hoogbegaafdheid, een thema waar ik als kindercoach en jongerencoach dagelijks mee bezig ben. Speciaal voor OudersHW schreef ik een informatieve gastblog boordevol inzichten over hoogbegaafdheid.  Lees hem hier!
 Ik_kan_dit_gewoon_niet!
door Ilse Steenbergen 17 januari 2025
Wanneer kinderen vastzitten in een Fixed Mindset, kan dit hun ontwikkeling belemmeren, maar met de juiste aanpak kunnen kinderen hun uitdagingen omzetten in kansen voor persoonlijke groei. Kindercoaching helpt kinderen om deze patronen en vicieuze cirkel te doorbreken. Samen ontdekken we dat zijn of haar uitdagingen slechts een onderdeel van jullie kind is, en niet bepaalt wie jullie kind is of wat jullie kind kan bereiken. De volgende keer dat jullie kind zegt: 'Ik kan dit niet', herinner het dan aan het magische woordje ‘nog’. Het is een kleine verandering, maar maakt een wereld van verschil.
Blog_Ben_Je_het_of_heb_je_het
door Ilse Steenbergen 8 januari 2024
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat kinderen die gelabeld worden de neiging hebben om zichzelf te zien door de ogen van het label. De diagnose wordt op deze manier een deel van de identiteit van het kind: het beïnvloedt niet alleen hoe zijn of haar eigen familie, leeftijdsgenootjes, juffen en meesters en de verdere omgeving naar het kind kijkt en reageert, maar het beïnvloedt zeker ook de manier waarop het kind naar zichzelf kijkt en vindt dat hij of zij moet gedragen.
Lees meer
Share by: